• Gyöngyösi Atlétikai Klub - 3200 Gyöngyös, Egri út 23.

Hírek

Érdekességek, összehasonlítás a tavalyi évvel

Játék a számokkal, metekozás

Magyarországon vagyunk, úgyhogy egyrészt mindenki ért a focihoz, másrészt mindig lehet 'matekozni'! Ki ne számolta volna ki egy-egy EB/VB-selejtező alkalmával, akár 2-3 zsinórban elszenvedett vereség után is, hogy hogyan lehetne mégiscsak továbbjutni..? "Igaz, hogy most kikaptunk Andorrától/Máltától/Luxemburgtól, de ha megverjük idegenben 4 góllal Portugáliát/Olaszországot/Hollandiát, akkor még talán..."

Na ugye! Jöjjön egy kis összehasonlítás a tavalyi évünkkel, illetve nézzük meg számokban az idei évet, a lehetőségeinket, a lehetséges kimeneteleket... Szóval egy kis matek, játék a számokkal!

Tavaly a 9. helyen végeztünk. Lássuk be: idén erre már csak matematikai esélyünk van. Nem elég, hogy minimum 5/4-es győzelmi szériát kellene bemutatnunk, de még a többieknek is sorban botlania kellene. A négy győzelemhez csak némi kis optimizmus szükséges, de hogy a DEAC, Eger, DVTK, Tállya négyesből mindenki betlizzen 5 fordulón keresztül... Ezt inkább engedjük el! :-)

Tavaly 28 forduló alatt (a Salgótarján eredményeit törölték) 41 gólt szereztünk, idén 34-nél járunk. Ennek túlszárnyalása reális cél lehet 5 forduló alatt, sőt, a négy győzelemhez elengedhetetlen lenne. Ami viszont inkább nagy cél, de kevésbé reális: az a kapott gólok terén mutatkozik meg. Tavaly 45 gólt kaptunk, és ezt már idén is "teljesítettük". Öt mérkőzés alatt nem kapni egyetlen gólt sem... Hát, célnak éppenséggel nem rossz! Tehát tavaly: 41-45, idén eddig 34-45. Hajrá fiúk! :-)

Tavaly egyszer fordult elő, hogy két meccset zsinórban nyerni tudjunk, igaz, akkor ez a sorozat rögtön hármasra sikerült: Tiszafüred 5-1, Balassagyarmat 1-0, Füzesgyarmat 4-1! Most éppen egy duplázáson vagyunk túl (Cigánd 3-0, Tállya 1-0), és az előjelek most sem rosszak... A Sajóbábonyt itthon meg KELL vernünk, egy hét múlva a Stécé ellen sem lehetetlen küldetés a győzelem, utána az ezerarcú Putnokot fogadjuk... Szép lassan csak összeszedem azt a fent említett 4 győzelmet... :-)

Természetesen a 30. forduló után kell a 'vonal felett' lenni, de azért közben sem néz ki rosszul, ha ott vagyunk...

Ha most vasárnap nyerünk, - ami ugye teljesen nyilvánvaló... - illetve a DVTK és a Tállya mérkőzéseken IS bejön a papírforma, akkor a 11. helyre ugorhatunk!

Ha most vasárnap döntetlenezünk, - amivel ugye elégedetlenek lennénk... - de a Tállya kikapna, akkor őket így is megelőznénk a gólkülönbség miatt. (Jelenleg nekik is, nekünk is -11, de ugye ha ők kikapnak, akkor ez romlik.)

Ha most vasárnap kikapunk, - ami ugye teljesen elképzelhetetlen... - akkor sem veszítünk a helyezésünkből, sőt a többi csoport eredményeitől függetlenül, nem válhatunk mi a legrosszabb 13. helyezetté sem. Azt most nem írom le, hogy miért nem, mert nagyon bonyolult, fogadjuk el. :-)

És akkor itt van a helye a sokszor feltett kérdés megválaszolásának: azonos pontszám esetén, mi dönt? A rangsor eldöntése az MLSZ versenykiírása alapján következőképpen történik:

1. pontszám; 2. több győzelem; 3. gólkülönbség; 4. több rúgott gól; 5. egymás ellen szerzett pontok; 6. egymás elleni gólkülönbség; 7. egymás elleni idegenben szerzett több gól; 8. fair play pontok; 9. sorsolás.

Nézzük a házi góllövőlistát!

Tavaly Laurinyecz Ákos 10 gólt szerzett úgy, hogy többször bajlódott sérüléssel, mindössze 19 bajnokin lépett pályára. Ezen kívül 2 kupameccsen 3 gólt lőtt. Idén is ő a gólkirály-jelöltünk: 25 mérkőzésen 15 gólnál jár, és - ígérete szerint - még nem ez a vége... Saját célja a 20 gól! Csak szorítani tudunk neki!

Előző évben az ezüstérmet a házi góllövőlistán Gergely Péter szerezte meg: 27 mérkőzésen 9 gól. (Az MLSZ adatbankja szerint 10, de - akik ott voltak, tudják - azt a bizonyos félpályás, átemelős gólt a Balassagyarmat ellen nem ő, hanem Niedermüller Ákos szerezte...) Csapatkapitányunk idén mindössze 17 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 3 gólig jutott, és sajnos ez a szám már nem is fog gyarapodni: még ebben a hónapban műtét vár rá... JOBBULÁST! 

Peti mellett szintén három gólos Dávid Róbert, de GYAK-színekben már ő sem lesz eredményes. Két gólos Tarnai Dániel és Tóth Olivér, és 1-1 góllal áll Botos Szabolcs, Fehér Imre és Niedermüller Ákos is. Ők - illetve persze bárki más - ostromolhatja a jelenleg ezüstérmes Forgács Pétert, aki 4 gólig jutott eddig. Nidi most hétvégén biztosan nem fogja...

Apropó... Egész évben mindössze 1 piroslapot szedtünk össze, ezt pedig az elmúlt hétvégén a durva játékáról, kemény belemenéseiről, brutális belépőiről közismert Niedermüller Ákos szerezte... Nyilván ez vicc, mint ahogy a Tállya elleni dupla sárgás piroslapja is az volt...

Sárga lapokat ennél kicsit szorgalmasabban gyüjtögettünk: 39 db-ot szedtünk be eddig, ami egyébként a legsportszerűbb csapatok közé emel minket (#4). Közvetlen riválisainknál (Tállya, Sajóbábony) messze-messze jobb a mutatónk, a DVTK II. viszont a mezőny legsportszerűbb csapata 0 piroslappal, 27 sárgával.

Legszorgosabb játékosunk Tóth Olivér 8 sárgával, bár ezek felét még a SBTC színeiben szedte össze. Őt követi Forgács Péter, aki pont a Tállya elleni meccset hagyta ki az 5. sárgája miatt. A dobogón Csornij Áron van 4 kártyával. Érdekesség, hogy a "veszélyeztetett" pozícióban játszók közül Rédei Milán, Fehér Imre és Gábriel Adrián is 2-2 lappal hozta eddig a meccseket. 

Most hétvégén eltiltás miatt tehát Niedermüller Ákos fog hiányozni, a sérültek száma viszont megint gyarapodott... A régóta sérült Gergely Péter, Czéh Márton mellé csatlakozott Gábriel Adrián is, akinek - úgy néz ki - szintén véget ért ez a szezon... Laurinyecz Ákos játéka is kérdéses, viszont Csornij Áron újra edz, talán az ő játékára már sor kerülhet...

Akárhogy is: vasárnap nyerni kell, és akkor már sokkal könnyebb lesz a matekozás is!

Hajrá GYAK!